2016-10-28

Trans Polonia i Prezes Dariusz Cegielski po raz kolejny zostali nagrodzeni w plebiscycie Magazynu Pomorskiego. Uroczysta Gala odbyła się 28 października w Ratuszu Starego Miasta w Gdańsku, gromadząc znakomite grono postaci i firm zasłużonych w swoich dziedzinach i wyróżniających się w regionie pomorskim. Statuetkę Orła Pomorskiego odebrał osobiście Prezes Dariusz Cegielski.

Orzeł Pomorski to nagroda przyznawana przez Magazyn Pomorski już po raz trzynasty za szczególne osiągnięcia w biznesie, kulturze, nauce, działalności społecznej i sporcie. W plebiscycie tym głosują czytelnicy wskazując na osobowości najbardziej wartościowe, szlachetne, wyróżniające się pod każdym względem oraz firmy - dynamiczne, aktywne, rozwojowe, dbające o pracowników oraz swoje otoczenie.  W tym roku patronatem plebiscyt objęli: Wojewoda Pomorski, Marszałek Województwa Pomorskiego oraz Telewizja Polska w Gdańsku.

Dotychczasowymi laureatami plebiscytu byli m.in. prezydent Lech Wałęsa, prezydenci Trójmiasta i Wejherowa: Paweł Adamowicz, Wojciech Szczurek i Jacek Karnowski oraz Krzysztof Hildebrandt, rektor Politechniki Gdańskiej prof. Janusz Rachoń, prof. Jacek Jassem (Akademia Medyczna Gdańsk), kanclerz BCC Maciej Dobrzyniecki, prof. Wojciech Rybowski - Gdańska Fundacja Kształcenia Managerów, Danuta Wałęsa, Krzysztof Wierzbicki Trefl SA, Drutex SA, Grupa Żywiec SA, Grupa Ergo Hestia, Port Lotniczy Gdańsk, Fundacja Dobroczynności Atlas, prezes Paweł Olechnowicz - Grupa Lotos SA, prezes Teresa Kamińska - PSSE, prezes Anna Pielak - Cekol, stocznie: Gdańska Stocznia Remontowa SA, Nauta SA i Crist SA, Polska Kolej Metropolitalna, stadion Ergo Arena, sportowcy: Leszek Blanik, Adam Korol, Anna Rogowska, aktorzy: Katarzyna Figura, Dorota Kolak, Mirosław Baka, zespoły muzyczne” Kombii i Leszcze, Pracodawcy Pomorza, Gdański Klub Biznesu i wielu innych.